Het Basisinkomen Bezongen – Het goeie leven

joeri-en-yara

joeri-en-yara
Yara en Pharao maakten een liedje over het basisinkomen; Het Goeie Leven. Het is al in zes talen vertaald.

Zangeres Yara kwam op Google toevallig op de site van de Vereniging Basisinkomen. Het basisinkomen is een vast maandelijks inkomen, dat de overheid aan iedere burger verstrekt zonder daar voorwaarden aan te stellen. Yara, “Dat vond ik intrigerend. Dit is de bevrijding van de mensen, van de aarde, besefte ik. Je hoeft niet meer alleen te werken voor het geld, met het basisinkomen kun je ook werken vanuit je hart.”
“Ik was teleurgesteld door mijn werk. Ik heb human resources management gestudeerd en kreeg een baan bij uitzendbureau Randstad als accountmanager. Jongeren met minder opleiding dan mbo-4 mocht ik niet inschrijven. Ik heb daardoor hele familiedrama’s meegemaakt. Randstad is toch een commercieel bedrijf. Daarom solliciteerde ik bij de andere kant, de Sociale Zekerheid waar ik als reïntegatieconsulent aan de slag kon.” “Daar kreeg ik die jongeren voor mij die ik bij Randstad moest afwijzen. Maar ook hier kon ik ze niet echt helpen. Ik kon ze een traject aanbieden maar daar schoten ze weinig mee op. Na een tijd stonden ze weer op straat nog steeds zonder startkwalificatie. Het ging ook bij dit werk om de cijfers.”

“Ik worstelde dus met allerlei ethische vragen toen ik het basisinkomen tegenkwam. Dan begrijp je waarom ik zo enthousiast was.”“Er bestaat een Vereniging Basisinkomen. Ik heb de voorzitter gebeld met de vraag of ik iets zou kunnen doen voor de vereniging. Mijn hele leven heb ik zang- en muziekles gehad, ik kan goed zingen misschien kon ik daar iets mee doen.”“Ik heb toen Pharao benaderd. Zo ontstond het idee om een liedje te maken. In de jaren zeventig had je nog protestliederen. Nu brengen we dat genre terug met een radicaal maar toch licht liedje. Adriaan Planken, de voorzitter was meteen enthousiast en gaf ons carte blanche.”

“Het liedje is al in zes talen vertaald. We krijgen heel verschillende reacties op onze clip. Sommige mensen zijn meteen enthousiast, anderen vinden ons maffe communisten. Op de sites Joop.nl en daskapital.nl zijn hele discussies over het basisinkomen ontstaan naar aanleiding van onze clip. Zo wordt het basisinkomen ook onder jongeren bekend. Dat is precies de bedoeling.”

Joeri Oltheten alias rapper Pharao: “Een jaar geleden kwam Yara heel enthousiast bij mij met het idee van een basisinkomen. Ik heb bedrijfseconomie gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam maar daar had ik in die hele studie nog nooit van gehoord. Dat is tekenend voor de manier waarop economie wordt gedoceerd.
Je leert vooral hoe je wiskundige modellen toe moet passen.” “Economen waren verrast toen de crisis in 2008 losbarstte. Hoe kon dat? Alles was toch zo goed uitgerekend? Studenten wereldwijd hebben zich verenigd en eisen een ander soort economie onderwijs. Economie moet mensen dienen en niet andersom.”

“Individualisme en concurrentie, daar is onze economie op gestoeld. Het idee van een basisinkomen staat daar lijnrecht tegenover met solidariteit, empathie en compassie als kernwaarden. Het is geen luchtkasteel. Het is heel goed te betalen als je het belastinggebouw op een andere manier inricht. In plaats van belasting op arbeid te heffen zou je belasting kunnen heffen op vermogen. Sowieso bezuinig je miljarden op de uitvoering van de sociale zekerheid. Die wordt grotendeels overbodig. Het is een kwestie van politieke wil.”

“Ik heb bij een bedrijf gewerkt met een vriend. We voelden ons daar niet echt op onze plaats. Daarom besloten we zelf in 2008 een bedrijf te starten, Cinqo. We ondersteunen allerlei bedrijven op het gebied van sales, marketing en strategie. Dat loopt prima. Daarnaast ben ik rapper onder de naam Pharao. Ik schrijf zelf mijn teksten. Econoom, ondernemer, rapper, dat komt allemaal prachtig samen in ons lied over het basisinkomen. Hoe zou het leven eruit kunnen zien als het basisinkomen zou worden ingevoerd? Dat is het idee erachter.”

“Daarom heet het ook Het Goeie Leven. Ik wist dat Yara heel mooi kan zingen.
Sinds de clip is uitgekomen vorig jaar krijg ik uitnodigingen vanuit het hele land om presentaties te geven over het basisinkomen. Vooral jongerenafdelingen van politieke partijen zijn geïnteresseerd. Straks ga ik naar de Rode Hoed om op het Platform Duurzame en Solidaire Economie het basisinkomen toe te lichten en in september komen we in Tegenlicht op televisie. Zo laten we het basisinkomen rondzingen.”

>

Het bericht Het Basisinkomen Bezongen – Het goeie leven verscheen eerst op Vereniging Basisinkomen.